Hoe “recepten” je kunnen helpen je docententijd effectiever te gebruiken: IFTTT

Techniek en onderwijs

Tool: IFTTT

Prijs: Gratis

Tijd besparen op handelingen die je altijd opnieuw moet uitvoeren in apps, op websites en op sociale media en je meer kunnen richten op de inhoud. Dat willen we allemaal, toch? Het kan, dankzij IFTTT!

Wat kan de app?

IFTTT is een online service die apps, websites en sociale media verbindt. Ja, ik weet het, dit klinkt nogal vaag. De titel IFTTT maakt al meer duidelijk: IF This, Then That. Dit is afgeleid van computertaal: wordt er aan een bepaalde voorwaarde voldaan (trigger), dan moet er een handeling worden uitgevoerd (action). Oftewel, gebeurt er iets in een app, op een website, of op een sociaal medium, dan wordt er actie ondernomen, en wordt de vooraf bepaalde handeling uitgevoerd. IFTTT is gekoppeld aan 136 ‘kanalen’ (oftewel 136 verschillende apps, websites en sociale media). Veel van deze kanalen kent iedereen (van Facebook tot Twitter en van Google Drive tot Instagram). Ook zijn er minder bekende services gekoppeld, zoals Pushbullet en OneNote. Daarnaast kun je IFTTT integreren in je smartphone of tablet, met de apps voor iOS en Android.

Eenmaal een account aangemaakt op IFTTT, kun je jouw eerste ‘recept’ (recipe genoemd) creeëren. Ook kun je browsen door de honderden, waarschijnlijk al duizenden, recepten, die andere gebruikers hebben gemaakt. Kies een trigger en selecteer een actie die moet worden uitgevoerd, als aan deze trigger is voldaan. (Gebruik je een bepaalde service voor de eerste keer in combinatie met IFTTT, dan moet je IFTTT vaak even eenmalig toegang geven, dit is met twee kliks gebeurt.) Een aantal voorbeelden uit mijn ‘receptenboek’:

  • “If any phone call missed, then send a notification”: dit recept zorgt ervoor dat ik een notificatie op mijn iPad krijg, als ik een telefoongesprek op mijn Android-smartphone heb gemist
  • “If new watch later video on YouTube, then save for later in Pocket”: als ik een video markeer om later te bekijken, wordt deze automatisch aan mijn Pocket toegevoegd
  • “Save my iOS reminders to an Evernote checklist”: als ik een herinnering aanmaak op mijn iPad, dan wordt deze automatisch in een lijst gezet in een notitie in Evernote.

Dit zijn maar een paar mogelijkheden: zelf gebruik ik al 16 recepten. De mogelijkheden in de recepten zijn bijna eindeloos.

Wat kan ik ermee in de klas?

Ook hierin zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Als docent kun je IFTTT persoonlijk gebruiken, zoals ik met de voorbeelden hierboven heb aangegeven, maar je kunt IFTTT ook inzetten om bijvoorbeeld direct content te delen met leerlingen. Zo kun je een recept aanmaken die ervoor zorgt dat, wanneer je een document toevoegt aan een gedeelde Google Drive-map, hier direct een melding van wordt gemaakt in de Facebookgroep van die klas. Een ander voorbeeld is: stuur een mail naar trigger@ifttt.com met een bestand en IFTTT zorgt dat dit bestand in een notitie in een gedeeld notitieboek in Evernote terecht komt.

Kortom, IFTTT is handig in het automatiseren, versnellen en vergemakkelijken van jouw online bezigheden en die van de leerlingen. Heb je suggesties voor handige recepten of heb je nog vragen? Laat het me weten!

Chris.