Crowdsource your life!

Onderwijs

Artikel van 24 november, 2012

20121124-083717.jpg

21 november, het jaar gaat langzaam maar zeker richting het sluitstuk van 2012. Voor veel kinderen is dit een spannende tijd, maar voor de deelnemers en initiatiefnemers van The Crowd (@thecrowdNL) zeker ook! Ben jij al onderdeel van het netwerk?

Met een aantal enthousiaste onderwijsmensen uit het Zuiden des lands werd op 21 november tegen het avonduur de laatste Eventstorm van 2012 georganiseerd. Buiten was het koud, maar binnen werden we warm ontvangen met een kopje koffie door Rhea Flohr (@RheaFlohr). Het doel van de avond was mensen informeren over en motiveren voor deelname aan een zelfstandig netwerk waarbinnen autonomie, meesterschap en zingeving de drie pijlers vormen.
Inmiddels kennen de meeste mensen het verhaal van Michel van Ast (@mvanast) over het ontstaan van The Crowd wel: een ingenieus idee dat met behulp van een tweet en retweets, gemotiveerde en enthousiaste mensen ook daadwerkelijk vorm kreeg en een netwerk opleverde dat nu 514 (and counting!) experts, deelnemers en volgers kent.

“De regie over je eigen professionalisering”, dat spreekt menig, van nature eigenwijs, autonoom docent natuurlijk enorm aan. Ik ben daarin geen uitzondering. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en vol frisse moed reden mijn collega Clasine (@Clasine_V_Dorst) en ik vanuit Breda naar Eindhoven. Frans Droog (@fransdroog) startte de avond met een inleiding en liet ons direct de resultaten van The Crowd zien: wiki’s boordevol informatie over klassenflips, tientallen workshops en initiatieven die georganiseerd zijn door betrokken, bekwame en inspirerende onderwijsprofessionals! Vervolgens liet Tom van de Wetering (@tweetering) ons de parallellen met Setup zien, een netwerk dat opereert binnen de nieuwe media in de regio Utrecht. Setup is al wat langer actief en bood een mooi toekomstkiekje van wat The Crowd op termijn (minimaal) zou moeten opleveren: een professioneel netwerk dat een podium biedt aan jong en oud talent, innovatieve ideeën van de tekentafels kan verzamelen en deze ook daadwerkelijk handen en voeten kan geven.

Leuk, maar nu aan de slag! Een Eventstorm moet natuurlijk een storm van nieuwe ideeën en workshops opleveren! Activerende didactiek was de spreker niet vreemd en in groepen zwoegden wij op een geleide brainstormopdracht met op de achtergrond de timer die aangaf hoe lang het creatieve proces nog mocht duren. Lichte druk, maar door de inspirerende informatie liepen we natuurlijk over van de interessante vraagstukken, prikkelende hypotheses en praktijkgerelateerde casussen. Nadat we onze ideeën presenteerden mochten we natuurlijk ook zelf met een format komen en uiteindelijk werd op democratische wijze de winnaar bepaald. Overigens was dat laatste meer een kersje-op-de-taart activiteit aangezien alle activiteiten door Michel van Ast als Crowd-waardig werden aangemerkt. #smile

Michel sloot af en was duidelijk: The Crowd moet door! Vanaf januari 2013 kunnen deelnemers voor €250,- aan alle workshops deelnemen en ook zelf activiteiten initiëren en organiseren. Voor twee tientjes per maand je kunnen ontwikkelen op onderwerpen die jij belangrijk én interessant vindt en daarnaast de garantie krijgen dat je altijd te maken hebt met experts die zelf met de welbekende poten in de modder staan, dat willen we toch echt allemaal? Daarnaast wordt je werkgever hier natuurlijk ook erg gelukkig van; al eens een cursus of netwerkbijeenkomst geboekt en de rekening bekeken? 😉 Ik ben om. Ik word deelnemer. Jij ook?

Website van The Crowd: thecrowd.nl