Productief met Evernote

Techniek en onderwijs

App: Evernote

Prijs: Gratis

Wat kan de app?

Zoals de titel al onthuld, is Evernote een mooie applicatie om notities mee te maken. Maar eigenlijk is Evernote veel meer dan dat: Evernote is een productiviteitstool die je in staat stelt je hele leven te organiseren. Omdat je Evernote op ieder apparaat kunt bereiken, kun je altijd bij je eigen aantekeningen en kun je altijd en overal zaken toevoegen aan bestaande to do-lijstjes, documenten, planningen, foto’s, etc.

Wat kan ik ermee in de klas?

In Evernote kunnen je notitieboeken (een bundel van notities) delen met anderen. Zo kun je bijvoorbeeld een notitieboek delen met jouw collega’s en leerlingen, waarin je allerlei informatie verzameld voor een opdracht. Dit maakt Evernote een ideale tool om mee samen te werken. Natuurlijk kun je Evernote ook alleen voor jezelf houden: je kunt er bijvoorbeeld een notitieboek in aanleggen met allerlei informatie over een bepaald onderwerp, maar ook simpelweg to do-lijstjes maken en beheren. Een handige functie die je bij to do-lijstjes kunt gebruiken, is het instellen van reminders.

Evernote is erg populair en wordt wereldwijd voor veel zaken gebruikt. Er bestaan zelfs een groot aantal e-boeken en PDF-documenten die ingaan op deze tool. Ook op Twitter is veel informatie te vinden. Voor twitterende docenten is het interessant om @evernote te volgen, zodat je regelmatig updates ontvangt in je tijdlijn die je leren meer uit de tool te halen. De tool is gratis maar heeft ook een betaalde variant. De gratis variant biedt echter voldoende mogelijkheden en opslag voor frequente gebruikers.

Voor diegenen die eigenlijk nog lang geen afscheid van hun pen en papier willen nemen biedt Evernote nu in samenwerking met Moleskine iets nieuws: Smart Notebooks. Je maakt schetsen, tekeningen en notities op papier, labelt en categoriseert deze notities met de Smart Stickers en neemt een foto met de app op je smartphone. Je werk wordt direct gearchiveerd in jouw Evernote account. Koop je een Evernote Smart Book, dan ontvang je ook een gratis Premium account voor 3 maanden.

Evernote heeft uiteraard apps: voor iOS, Android en Windows Phone, Mac OS en Windows (PC) en Windows 8 (touch). Naast de standaardapps heeft Evernote nog een aantal andere applicaties, waaronder: Evernote Hello (om al je visitekaartjes en contacten op te slaan en te beheren) en Evernote Skitch (een ideale tool om afbeeldingen en/of PDF documenten te annoteren).

Chris