Alleen, maar veel liever nog, samenwerken! Het kan met Trello!

Techniek en onderwijs

Tool: Trello

Prijs: Gratis

Organiseer al je projecten en werk (samen) of laat leerlingen samenwerken met Trello!

Wat kan de tool?

Een van de 7 “21st Century Skills” die door de Universiteit van Twente in opdracht van Kennisnet zijn geformuleerd, is samenwerken. Goed kunnen samenwerken, wordt steeds belangrijker, ook in het onderwijs. Trello is hoofdzakelijk bedoeld als tool waarmee je lijstjes kunt maken. Een ‘board’ met één of meerdere lijstjes kan worden gedeeld via email. Met Trello kunnen docenten en leerlingen altijd en overal samenwerken op elk apparaat.

Je kunt deze tool alleen voor jezelf inzetten: je kunt goed overzicht houden op je verschillende to do-lijstjes, je kunt checklists voor jezelf maken, inspiratie verzamelen via links en foto’s, je vakantie plannen, je blogs of lessen voorbereiden of recepten verzamelen. De mogelijkheden zijn legio. We willen in deze drukke tijden allemaal zo effectief mogelijk werken en tijd besparen waar het kan. Heel fijn is het dus dat Trello direct vanuit je Dropbox of Google Drive account bestanden kan uploaden.

Wat kan ik ermee in de klas?

Trello is erg goed te gebruiken bij groepjes leerlingen die, bijvoorbeeld, een profiel- of sectorwerkstuk moeten maken. Docenten die deze leerlingen begeleiden kunnen precies zien waar de leerlingen mee bezig zijn, wat al is afgerond, welke bronnen zij gebruiken en hoe actief ze zijn. Daarnaast kun je als docent ook feedback geven, zelf taken stellen of suggesties doen. En daar hoef je niet eens “live” met elkaar voor af te spreken.

Om met Trello aan de slag te gaan, maak je een gratis account aan op trello.com. Wil je eerst wat rondneuzen, bekijk dan hun blog waar je leest over allerlei mogelijke toepassingen van deze tool. Je kunt ook de app downloaden voor iOS, Android of Windows 8 computer, zodat je altijd en overal zicht houdt op je projecten en to do’s.

Wil je meer weten over 21ste eeuwse vaardigheden, bekijk dan dit filmpje van Leraar24 of kijk eens op deze, zeer toegankelijke en informatieve site: 21stcenturyskills.nl

Chris