Makkelijk mooie lessen maken met Explain Everything: zo doe je dat!

Techniek en onderwijs

App: Explain Everything

Prijs: €2,69 (iOS) of €2,65 (Android)

Het maken van instructiefilmpjes die leerlingen thuis als voorbereiding op de les of toets kunnen kijken is niet heel nieuw meer: Flipping the Classroom is inmiddels een bekend concept. De stap om over te gaan tot videoinstructie is soms best groot, maar als je er eenmaal mee bezig bent, dan ontdek je alle voordelen en blijken je leerlingen zijn er blij mee te zijn. Wat je nodig hebt is een goed instrument om de videolessen te maken. Dat is waar Explain Everything naar voren komt. Deze app heeft best een aardig prijskaartje, maar het biedt dan ook wel erg veel mogelijkheden.

Wat kan de app?

Explain Everything werkt eenvoudig. In de app begin je met één slide. Het is mogelijk hier één of meerdere slides aan toe te voegen, maar je kan ook alleen in de eerste slide werken. Een slide is eigenlijk een klein whiteboard. Op dit whiteboard kun je losgaan met alle tools die Explain Everything biedt, zoals tekenen (kleuren en grootte zijn aan te passen), tekst typen en (de leukste optie) het toevoegen van media. Hiermee kun je bijvoorbeeld foto’s of video’s toevoegen vanuit Google Drive of vanaf jouw apparaat, een geluidsfragment gebruiken of een webpagina laten zien. Nu zal je denken, dit ken ik toch al van veel andere apps? Maar Explain Everything blinkt uit in zijn mogelijkheid om een screencast van je presentatie te maken. Scroll live door je slides heen en geef voorbeelden aan de hand van afbeeldingen of video’s. Met al deze mogelijkheden kun je een prachtige video maken, waarop je de (volgende!) les kan baseren.

De gemaakte video kun je exporteren naar YouTube, Twitter, mail en veel meer.

Wat kan ik ermee in de klas?

Heb je de video gepubliceerd, dan kunnen leerlingen deze thuis bekijken en daarna kunnen ze in de klas aan de slag met verwerkingsopdrachten. Sommige leerlingen hebben dan jouw extra instructie nodig in de les. Anderen gaan aan de slag met de opdrachten bij jouw video

Dit geeft je een mooi handvat om meer differentiatie in je les te bieden.

In Explain Everything kun je natuurlijk zelf lesvideos maken, maar je kunt leerlingen ook de opdracht geven een instructiefilm te maken over een onderwerp dat je hebt behandeld of gaat behandelen.

Bekijk hier de officiële website van Explain Everything. Het YouTube-kanaal van Explain Everything heeft een afspeellijst met een aantal video’s waarbij de app is gebruikt, deze video’s geven je wellicht leuke lesideeën.

Heb je nog vragen of ben je misschien geïnteresseerd in een korte, hands-on, cursus? Mail me of stuur me een tweet!

Chris