Interactief met Nearpod

Techniek en onderwijs

App: Nearpod

Prijs: Gratis (met betaalde PRO-functies)

Wat kan de app?

Saaie, langdradige (Powerpoint-)presentaties passen natuurlijk niet bij de moderne leerling. Die haakt al af bij het zien van het aantal dia’s (geloof me, ik heb er genoeg ervaring mee). Het team achter Nearpod moet hetzelfde gedacht hebben en daarom hebben ze hun gelijknamige app uitgebracht. Nearpod is een prachtige tool om nieuwe kennis te presenteren en deze af te wisselen met zeer interactieve opdrachten. Presentaties (als je het zo nog kunt noemen) zijn te maken via de website en op diezelfde website is in de store al heel veel content te vinden (vaak gratis, maar ook vaak Engelstalig).

Nearpod zorgt ervoor dat de docent de controle heeft over wat hun leerlingen zien op hun apparaat. Dat zit zo: de docent maakt een presentatie en deze presentatie krijgt een unieke code toegewezen. Als de leerlingen deze code invoeren in hun Nearpod app of op de website (gebruik van laptops of Chromebooks is dus ook mogelijk), downloaden zij de presentatie en worden ze gevraagd hun naam op te geven. Als docent zie je dus meteen wie er al wel en wie er nog niet meedoet. Nu begint de presentatie. De leerlingen zien allemaal de eerste slide en als de docent doorschuift naar de volgende slide, dan doet de app bij de leerlingen dit (automatisch!) ook.

De slides zijn volledig naar wens aan te passen. Je kunt zelfs kiezen voor de klassieke Powerpoint-look, met een gecentreerde titel en een tekstvak eronder. Maar gebruik je Nearpod alleen voor het presenteren van inhoud, dan mis je een beetje de kern van de tool. Nearpod biedt namelijk de mogelijkheid interactieve slides te maken, die bijvoorbeeld een quiz, een meerkeuzevraag, een open vraag of een poll bevatten. Een andere mogelijkheid is het laten inzenden van een tekening die de leerlingen zelf in de app kunnen maken.

De leerling vult de opdrachten in en de resultaten worden overzichtelijk weergegeven op het apparaat van de docent. Het is zelfs mogelijk om deze resultaten live terug te sturen naar de apparaten van de leerlingen, zodat ze kunnen zien hoe ze het overall gedaan hebben.

Voor web content (dit omvat vooral het toevoegen van volledige webpagina’s) is helaas een betaalde PRO-versie nodig, maar ook zonder deze versie biedt Nearpod ongelofelijk veel mogelijkheden. Zo kunnen Powerpoint-presentaties en PDF-bestanden in één keer worden omgezet in een Nearpod-presentatie en kan er een live Twitter-stream worden weergegeven in de slides.

Wat kan ik ermee in de klas?

Met al deze functies biedt Nearpod dus een mogelijkheid om bijvoorbeeld een wat droge presentatie over de slag bij Waterloo te veranderen in een afwisselend en interactief verhaal, waarbij de leerlingen worden uitgedaagd hun nieuwe kennis, direct toe te passen. De app biedt daarmee ook de kans de 21ste eeuwse vaardigheden te ontwikkelingen, bijvoorbeeld door samen te werken bij de verschillende opdrachten en de informatie die ze krijgen, direct te verwerken.

Over Nearpod heb ik een korte cursus gegeven aan collega’s, zij waren direct enthousiast, vooral omdat hun verse kennis direct toe te passen was in hun dagelijkse lespraktijk. Heb je nog vragen of ben je misschien geïnteresseerd in een korte, hands-on, cursus? Mail me of stuur me een tweet!

De website waarop de interactieve presentaties worden gemaakt is hier te vinden. De app is beschikbaar voor Android, iOS en Windows (mobiele apparaten).

Chris

Een gedachte over “Interactief met Nearpod

Reacties zijn gesloten.