Een digitaal prikbord voor al je projecten: Lino of Padlet?

Techniek en onderwijs

Artikel van 22 juni, 2013

Een van mijn collega’s wilde een digitaal prikbord inzetten om leerlingen ecologische reizen te laten organiseren en zocht naar een handige tool. Vanuit onze poster kende ik er al één (Lino), maar wist ook van het bestaan van een ander (Padlet, voorheen Wallwisher)

Beide tools zijn op alle mobiele apparaten te gebruiken (dus ook op Android systemen) en zo kun je dus altijd overal werken met de beide prikborden. Daarnaast zijn Lino en Padlet gratis.

Linoit.com is een prikbord dat je voor diverse doeleinden kunt gebruiken. Zo kun je een foto collage maken, ideeën delen en verzamelen en kun je discussies voeren. Daarnaast kun je groepen creëren, bestanden uploaden en zelfs reminders ontvangen. De mogelijkheden van Lino kun je hier bekijken.

padlet.com is een vergelijkbare tool en heette voorheen Walwisher. Je kunt ook hier werken met privé en publieke borden. Je kunt dus een afgeschermd “canvas” maken met een bepaalde groep of klas, maar je kunt de verzameling ook openstellen zodat iedereen kan meekijken én kan bijdragen.

Padlet en Lino kunnen worden ingezet als lesstarter of als evaluatietool. Een van mijn andere collega’s @jufvandorst zette deze tool al eens in. Lees meer hierover op haar blog Sexy Nederlands

Als een digitaal prikbord je ook wel iets lijkt zul je net als bij de meeste digitale tools een account moeten aanmaken op één van de sites (of beiden…). Het voordeel van zowel Padlet als Lino is dat er echt legio mogelijkheden voor gebruik in de les zijn.

Hier vind je een aantal (les)ideeën waarbij je Lino of Padlet kunt gebruiken (klik op de ideeën):

Maak een studiewijzer/planner

Laat leerlingen een tijdlijn of stappenplan maken

Nieuw vocabulaire leren door het maken van zinnen

Vraag & Antwoord bij Scheikunde

Enjoy!